A zene mesterei

imageZenei csemegék ínyenceknek: legendás énekesek, együttesek, akik évtizedeken át milliókat hódítottak meg zenéjükkel. Régi-új kedvencek kéthetente,  szombaton 21:05-től. Ismétlés kedden 13:05-kor. A műsort készítik: Kónya ÉvaVasvári Bernadett, Varga Ildikó és a szerkesztő Urbán Péter

 

 

 

image

Demjén Ferenc Kossuth-díjas és többszörös EMeRTon-díjas magyar énekes, zeneszerző, dalszövegíró és basszusgitáros. Szövegíróként a Jöjj vissza, vándor című dallal debütált, amelyet további rengeteg sláger követett.

imagezene_mesterei_Demjén1.mp3

imagezene_mesterei_Demjén2.mp3

 

image

A The Bee Gees összetéveszthetetlen falzett (olyan éneklésmódot jelent, amelyet az úgynevezett fejhangon éneklő férfiak alakítottak ki) vokálja igazán egyedi hangzást képviselt, ezért első, már a szigetországban megjelent albumuk azonnal a Top 20-be jutott. Az Amerika partjait ostromló „Brit hullám” hátán aztán egy csapásra bevették az USA-t is. Az igazi áttörést az 1967-es Massachusetts hozta meg, ám innét nem volt megállás. Sorra ontották magukból a listavezető dalokat.

imagezene_mesterei - Bee Gees.mp3 

 

 

imagePálvölgyi Géza a magyar igényes popzenét olyan nagy slágerekkel gazdagította, mint az Utazás az ismeretlenbe, a Hajnali szél vagy a New York, New York című híressé vált Charlie dal. Zenei tanulmányait a Bartók Béla Konzervatórium jazz tanszakán kezdte, ahol a legendás Gonda János volt a  főtárgy tanára. Az iskolából rögtön az EAST együttes tagja lett (Játékok, Rések a falon, Hűség, Szerelem sivataga, Rádió Bábel).

image zene_mesterei_Pálvölgyi Géza és az East.mp3

 

 

 

image

Pálvölgyi Géza egy rövid Skorpió együttesben tett kitérő után 1990-ben a Tátrai Band alapító tagjaként vált a magyar zenei élet egyik kitörölhetetlen dalszerzőjévé: Illúziók nélkül, A küszöbön túl, New York , New York, Titkos szerelem, Utazás az ismeretlenbe, Hajnali szél, Az utolsó dominó, Mexicano. 2002-ben a Valami Amerika című filmhez írt zenét. Pálvölgyi Géza szólóban is bizonyított, hiszen Silence címmel jelent meg szerzeményeinek instrumentális változatát tartalmazó dupla album a Tom-Tom Records kiadásában.

image zene_mesterei_Pálvölgyi Géza és a Tátrai Band.mp3

 

 

imageJohn (Towner) Williams az elmúlt 30 évben mintegy 80 film zenéjét szerezte, 42 alkalommal jelölték Oscar-díjra, és 5 alkalommal meg is kapta a jelentős elismerést. Emellett 17 Grammy, valamint számos arany és platinalemez tulajdonosa. Zeneszerzőként ő jegyzi az 1984-es, az 1988-as és az 1996-os nyári olimpiák hivatalos indulóját. 1980 és 1993 között a Bostoni Filharmonikusok karmestere volt, és több alkalommal vezényelte az Oscar-díj átadás ceremóniáját. Munkásságát egyéb zenekari művek is fémjelzik: szimfónia, több fuvola-, hegedű-, cselló-, kürt-, tuba-, és fagott versenyek, többek között a világhírű csellista, Yo-Yo-Ma társaságában.

image zene_mesterei_John_Williams.mp3

 

 

 

image

Zucchero olasz rock énekes, eredeti neve Adelmo Fornaciari. 1982-ben debütált a Sanremo Fesztiválon az Una notte che vola via című dallal, mellyel bejutott a fináléba. 1987-ben jelent meg egyik legismertebb száma, a Senza una donna. Évekkel később ebből készített egy angol nyelvű duettet - Without a woman címemel - Paul Younggal, ami természetesen Amerikában is ismertté tette.
2004-ben rögzítették londonban a Live At The Royal Albert Hall című albumát, melyen kiváló zenész barátaival énekel.

 imagezene_mesterei - Zucchero.mp3 

 

imageLGT 1. rész (1971-1976)
A Locomotiv GT 1971-ben alakult. A zenekar négy alapító tagja (Presser Gábor, Frenreisz Károly, Barta Tamás és Laux József) élvonalbeli beatzenekarokból érkezett, az új csapat létrehozását az igényesebb muzsika iránti vágy, új utak keresésének szándéka motiválta.
image zene_mesterei_LGT - 1.mp3

 

 

 

 imageLGT 2. rész (1977-től)
Több tagcsere után 1977-re kialakult az LGT végleges felállása: Presser Gábor, Somló Tamás, Karácsony János, Solti János.
image zene_mesterei_LGT - 2.mp3

 

 

 

 

image

Révész Sándor a magyar rockzenei élet kiemelkedő és meghatározó személyisége mind hangja és énekstílusa miatt. Teljesítménye az évtizedek során mindig kiegyensúlyozott volt, és sosem ment bele olyan kompromisszumokba, amit mások talán bevállaltak volna. Az összes lemez, amin szerepelt arany, illetve platinalemez lett. Számos mára már klasszikussá vált dal kötődik hozzá. Négyszer lett az év énekese, és számos díjat szerzett együtteseivel és szólókarrierje során egyaránt.

 imagezene_mesterei_Révész Sándor.mp3

 

 

image

A Piramis együttes a magyar rockzene történetének egyik legnagyobb legendája, soha magyar zenekar ekkora tömeghisztériát nem váltott ki mint ez az együttes. Som Lajos egy külföldi útja során eljutott egy Black Sabbath koncertre. Ez a koncertélmény arra sarkallta, hogy saját elképzelései alapján itthon keményebb rockzenét játsszon, és a korábbi szokásával ellentétben teljesen saját dalokra építse programját.

 imagezene_mesterei_Piramis.mp3

 

 

 imageEnnio Morricone (1928. november 10., Róma, Olaszország) olasz zeneszerző, akit a nagyközönség elsősorban filmzenéiről ismer. John Williams mellett alighanem ő századaink egyik legbefolyásosabb és legismertebb filmzeneszerzője. Több mint 550 filmhez írt kísérőzenét, ezek közül legismertebbek a különféle westernfilmekhez írt zenéi.

image zene_mesterei_Morricone.mp3

 

 

imageA Mezzoforte immár harminc éve töretlen népszerűségnek örvendő zenekar. Az izlandi csapat számára az 1983-ban kiadott Garden Party című dal hozta meg a világhírt. Ezt a zeneileg igen kimunkált slágert további kiváló szerzemények követték. A zenekar azóta több, mint 40 országban fordult meg, s tizenegy albumot jelentetett meg. 2008-ban egy DVD-vel jelentkeztek, a Live In Reykjavik című kiadvány a Mezzoforte eddigi életművét öleli fel.
image zene_mesterei_Mezzoforte - Live In Reykjavik.mp3

 

 

 imageA Dire Straits az 1970-es évek végének és a 80-as éveknek nagyhatású és sikeres társulata. Az együttes nevét többféleképpen lehet magyarra fordítani. Mark Knopfler és John Illsley által alapított zenekar volt már "szörnyű félsziget", vagy a "tönk széle". Az utóbbit valószínű Knopfler ihlette, aki feltehetően Pécs környékéről származik. Első sikereiket a "Twisting By The Pool"-lal, illetve a klasszikusnak számító "Sultans Of Swing"-gel érték el.
image zene_mesterei_Dire Straits - On_The_Nigh.mp3

 

imageA Genesis 1967-ben alakult angol progresszív rock együttes. A zenekar és későbbi énekese, Phil Collins világszerte mintegy 150-150 millió eladott albummal büszkélkedhet, melyek közül Collins minden idők harminc legtöbb albumot eladó zenésze között is szerepel. Az együttes legismertebb felállása – Peter Gabriel, Steve Hackett, Mike Rutherford, Tony Banks és Phil Collins – 1970 és 1975 között dolgozott együtt. A későbbi években mindannyian sikeres szólókarriert kezdtek, Phil Collins pedig énekesként is nagy sikereket ért el.

imagezene_mesterei - Genesis Live 1987.mp3

 


imageTHE BEATLES: a világ legismertebb, a műfaj szempontjából legjelentősebb és legsikeresebb zenekara, akik világszerte több mint 1,3 milliárd lemezt adtak el – többet, mint bárki más. Rengeteg csodálatos dalt írtak, minden lemezük új, addig példa nélküli minőséget ért el. Feszegették a stúdiók felvételi lehetőségeinek határait, filmeket készítettek, a sajtó minden lépésüket követte és szimbolikus vezetői lettek az 1960-as évek kulturális forrdalmának. A művészetek bármely ágát is nézzük, kevesen vannak, akik népszerűségükhöz, kritikai elismertségükhöz és széles körű kulturális hatásukhoz mérhetőek lennének. A műsor vendége: Peterdi Gábor

image The Beatles1.mp3 image The Beatles2.mp3

image John Lennon.mp3  image Paul McCartney.mp3

image Gorge Harrison.mp3 image Ringo Starr.mp3

 

image

Michael Gordon Oldfield (1953 Reading, Anglia) az egyik legismertebb zeneszerzője a rockzenének. 1973-ban jelent meg a Tubular Bells című albuma, mely mindmáig a progresszív/elektronikus zene egyik legnagyobb sikere. A lemez egyetlen, 49 perces számot tartalmaz, melyben a rock, folk és minimalista stílusok ötvöződnek egymással, sejtelmes atmoszférikus hatást keltve.

 imagezene_mesterei_Mike_Oldfield_1.mp3

 imagezene_mesterei_Mike_Oldfield_2.mp3

 

image

Mándoki László alias Leslie Mandoki (Budapest, 1953. január 7. – ) Németországban élő magyar zenész, énekes és zenei producer. Az 1970-es évek közepén disszidált az NSZK-ba, ahol a Dschinghis Khan együttes tagjaként vált nemzetközileg ismert előadóvá. 1982-től készít szólólemezeket, amelyeken világhírű művészbarátai is közreműködnek. Zenei producerként számos világsztárral dolgozott együtt, tehetségkutató irodája pedig fiatal zenészeket és énekeseket pártfogol.

imageA zene mesterei - Man Doki.mp3

 

 imageA Supertramp brit progresszív rock együttes, amelynek több igen sikeres albuma volt a 1970-es és 80-as években. Azt vallják, hogy a letisztultság a közfelfogással ellentétben nem a jó keverés, hanem az értő hangszerelés függvénye.
 A párizsi koncertet a Breakfast in America turnén rögzítették 1979-ben.

image zene_mesterei_Supertramp_Paris.mp3

 


imageA Supergroup együttes egy turné és egy lemez erejéig állt össze 1982-ben. Tagjai az akkori magyar jazz- és rockzene kiválóságai: Dés László - szaxofon (Dimenzió); Lerch István - szintetizátor (V.Moto-Rock); Másik János - szintetizátor (Dimenzió); Tátrai Tibor - gitár (Skorpió); Karácsony János - gitár (LGT); Tóth Tamás - basszusgitár (Dimenzió); Solti János - dob (LGT); Szende Gábor - dob (Dimenzió).

  imagezene_mesterei - Supergroup

 

 

imageA Hair Miloš Forman cseh rendező 1979-ben bemutatott világhírű alkotása, mely az azonos című musical alapján készült, s a hippikorszak nagy klasszikusává vált. Főszerepet kap benne a zene, a tánc, a szerelem, a szabadság és az értelmetlen háború.
David di Donatello-díj (1979)
- legjobb rendező – Miloš Forman
- legjobb filmzene – Galt MacDermot

 imagezene_mesterei - Hair.mp3

imageA U2 Slane Castle-beli koncertjét 2001 szeptember 1-jén vették fel. Az ezt megörökítő Go Home DVD az első, mely a zenekar hazai közönségnek adott koncertjét rögzíti. 80 állomásos, teltházas turnét követően a U2 két grandiózus koncertet adott Slane Castle-ban összesen 160,000 ember előtt.

 imagezene_mesterei - U2_Go_Home.mp3

 

 

 

imageA Macskákat (Cats 1981) T. S. Eliot Old Possum's Book of Practical Cats-je alapján írta Lloyd Webber. A musical dalai Eliot verseiből és Webber zenéjéből állnak. A musical leghíresebb dala, az „Éjfél” („Memory”). A Macskák volt a Broadwayn a leghosszabb ideig futó musical egészen 2006 januárjáig, több mint húsz éves folyamatos futással.


imagezene_mesterei_macskak.mp3

 

 

imageMarcus Miller (basszusgitáros) olyasmit csinál, amit előtte még soha senki, utána pedig mindenki (próbál legalábbis). Simán közös nevezőre hozza a közös nevezővel látszólag nem rendelkező elemeket, amit szakszóval nevezhetünk fúziónak is akár. Miles késő korszakának kulcsfigurája ez a pali, aki tényleg mindenkivel játszott már. A blues vonalról ott volt Clapton, a popból Prince, McCartney, a soul felöl Stevie Wonder, Aretha Franklin, na és a jazzmanak, Shorter vagy épp a Brecker Brothers. Slappjének üteme pedig olyan hiphop ászok zenei alapjaiban pattog, mint Em, Dr. Dre, vagy épp Jay-Z.

imagezene_mesterei_Marcus_Miller.mp3

 

image

Jeff Wayne 1978-ban dolgozta fel H. G. Wells Világok háborúja című regényét, és ezzel egy csapásra beírta magát a zene történelmének abszolút nagykönyvébe. A lemez megjelenése után 230 hétig volt a brit slágerlistán és a musical azóta jóval 13 millió eladott példánnyal büszkélkedhet világszerte. Az újságírót - a narrátort eredetileg Richard Burton játszotta. A "The New Generation" alcímet kapott új változatban Liam Neeson vette át a szerepét.

imagezene_mesterei_the_war_of_the_worlds1.mp3

imagezene_mesterei_the_war_of_the_worlds2.mp3

image

Hobo Blues Band 1978. április 15-én alakult meg egy Lajos utcai kocsmában. Az elmúlt három évtized során a banda több mint 3000 koncertet adott, 22 albuma jelent meg és közel harminc kiváló zenész fordult meg soraiban. A magyar rocktörténelem egyik legjelentősebb albumának tekintett Vadászatot 1984-ben a telt házas Budapest Sportcsarnokban mutatták be élőben, Szikora János rendezésében. A lemez anyagát – kiegészítve a nyolcvanas években még betiltott dalokkal – 2002-ben Beregszászon, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulatával közösen vitték színpadra Vidnyánszky Attila rendezésében.

imagezene_mesterei - Hobo Blues Band - Vadászat.mp3

 

image

Peter Gabriel négyszeres Grammy-díjas angol zenész, zeneszerző. Legnagyobb népszerűségét az 1986-os So dalaival érte el. Kiemelkedő az albumon a "Sledgehammer" (#1 volt az USA-ban), a Big Time, a Kate Bush-sal előadott könnyfakasztó ballada, a Don't Give Up, ami a munkanélküliség pusztító hatásairól szól, és az In Your Eyes című szerelmes dal. Műsorunkban az 1987. szeptember 15-én Budapesten rögzített, de kiadásra nem került koncert-felvételét mutatjuk be.

imagezene_mesterei - Peter Gabriel Budapest 1987 Live.mp3

imageA Level 42 kisebb megszakításokkal ma is működő angol pop rock és jazz-funk együttes. Zenéjük az énekes és basszus gitáros Mark King "slap bass" játékára épül.
A Physical Presence (1985) c. albuma.

image zene_mesterei_Level 42 - Live 1985.mp3

 

 

 

image

A Kormorán egy folk-rock, etno-rock, nemzeti rock zenekar. 1976-ban alapította Koltay Gergely a formációt, amely a honi zenei életben elsőként ötvözte programszerűen a népzenei elemeket a nemzetközi rock muzsika stílusjegyeivel.

 

imagezene_mesterei_kormoran.mp3

 

 

image

Prince a világ talán legegyedibb és legizgalmasabb előadója. A hétszeres Grammy-díjas amerikai popikon több mint 100 millió eladott lemezzel, 10 platinaalbummal, Golden Globe- és Oscar-díjjal is büszkélkedő élő legenda 1976 óta uralja a slágerlistákat.

imagezene_mesterei_Prince.mp3

 

 

 

image

Az R-GO együttest Szikora Róbert Környei Attilával alapította, miután 1982-ben kilépett a Hungáriából. A zenekar neve is erre utal: „Robi Go” › R-Go. Csikidam stílusnak nevezett dalaik – melyek a latin-amerikai muzsika és a rock stílusjegyeit viselték magukon – gyorsan népszerűvé váltak a fiatalok körében.

imagezene_mesterei_R_GO.mp3

 

 

 

image

A Hungaria együttes 1967-ben alakult Fenyő Miklós vezetésével. A név akkoriban nagyon szokatlanul hangzott: Magyarországot jelent, de külföldi hangzásban. A ruházatukban megjelenő nemzeti színkombináció is meglehetősen kihívó és provokatív volt.

imagezene_mesterei_Hungária.mp3


 

 

image

A rocktörténet kiemelkedő alakjai a 60-as évek végéről és 70-es évek elejéről.

imagezene_mesterei_Rock legendak.mp3

 

 

 

 

image

Joe Cocker szegény munkásgyerek volt. Zenei pályája előtt lakatosként, gázszerelőként, benzinkutasként dolgozott. Részt vett a Woodstocki fesztiválon. A Beatles együttes A Little Help from My Friends című dalának 7 perces változatával vált világszerte ismertté. A 70-es években nem tudta megismételni korábbi sikereit. 1983-ban „jött fel” ismét az Egy tiszt és egy úriember c. film betétdalával (Up Where We Belong). Ezután Ray Charles klasszikus, Unchain My Heart c. dalával aratott sikert. 1986-ban a bluesos hangvételű You Can Leave Your Hat On a 9 és fél hét c. filmben.

 imagezene_mesterei_Joe Cocker 1.mp3

 imagezene_mesterei_Joe Cocker 2.mp3

image

Ákos a Bonanza Banzai kultzenekar alapítója. Szólókarrierje kezdetben a zenekarral párhuzamosan futott, 1994-től, az együttes felbomlásától kezdve szólistaként lép fel. A zenélés mellett több mindennel foglalkozik: videóklipeket rendez, tévéfilmben szerepelt, színházban dolgozik. Többek között Bertolt Brecht „Baal” című darabjához írt zenét, az „Oliver” előadásának főszereplője (Bill Sikes), a Tarzan című Disney-filmhez készítette el Phil Collins dalainak magyar fordítását, melyeket maga énekelte fel, saját verseiből hangjátékot készített Kaszás Attilával, hangoskönyvet rögzített Krúdy Gyula novelláiból. A budapesti Terror Háza és a hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeum kiállításához tárlatvezető zenét komponált.  2012-ben Kossuth díjat kapott.

  imagezene_mesterei_ákos_1.mp3

  imagezene_mesterei_ákos_2.mp3

  imagezene_mesterei_ákos_3.mp3

image

Orbán Ferenc székelykeresztúri származású, de mára sepsiszentgyörgyivé vált zenész, aki számos zenekarban játszik, színházi zenét szerez és rajzfilmek zenei aláfestését készíti. Napjainkban az Evilági és a Nemez együttes tagja. Számtalan hangszeren játszik, főként hegedűn és gitáron.

 imagezene_mesterei_orban_ferenc.mp3

 

 

 

image

A Republic 1990. február 23-án alakult. Az együttes könnyen értelmezhető, szókimondó és dallamos zenéjéről vált híressé. Emblémájukká vált kishal, ami annak köszönheti megszületését, hogy a zenekar a halak jegyében alakult, Cipő kedvenc halászcsárdájának is ez a jele, valamint hogy megtetszett a fiúknak az emberforma a halba ágyazva.

 imagezene_mesterei_republic.mp3


 

 

 

imagezene_mesterei - Karácsony 2012.mp3

imageimagezene_mesterei_Jazzisták 1.mp3

imagezene_mesterei_Jazzisták 2.mp3

 

 

 

image

A Queen egy 1971 és 1997 között működő brit rockegyüttes volt. Tagjai Freddie Mercury énekes, Brian May gitáros, John Deacon basszusgitáros és Roger Taylor dobos voltak. 1973 és 1995 között tizenöt stúdióalbumot és több mint ötven kislemezt bocsátottak ki, világszerte 150 millió lemezt adtak el. Hazájukban, Angliában a mai napig kultikus tisztelet övezi az együttest, népszerűségben csak a Beatles előzi meg. A Rolling Stone magazin „minden idők 100 legjobb gitárosa” listáján Brian May a 39. helyre került, ugyanezen magazin „minden idők 100 legjobb énekese” listáján Freddie Mercury a 18. helyre került.

 IV/1. rész (1971-1977)imagezene_mesterei_Queen 1.mp3
 
IV/2. rész (1978-1980)imagezene_mesterei_Queen 2.mp3
IV/3. rész (1982-1986)imagezene_mesterei_Queen 3.mp3
IV/4. rész (1987 után)imagezene_mesterei_Queen 4.mp3

image

Vörös Istvánt legtöbben a Prognózisból ismerik, pedig nem az volt az első együttese. 1975-ben a legendás gitárkirály Radics Béla helyére került, a Nevada zenekarba. Két évre rá az Omega Időrabló c. lemezének turnéján mutatkozott be. 1978-ban az Olympia együttes gitáros szerzője. 1979-ben katonaideje alatt szervezte első saját zenekarát, a Hadi-rock formációt, ahol már kizárólag saját dalait énekelte, gitározta. 

 imagezene_mesterei_Vörös István.mp3

 

 

image

A Shadows brit instrumentális rock'n'roll-együttes volt, úgynevezett gitárzenét játszott. Története egészen az 1950-es évek végéig, egészen pontosan 1958-ig nyúlik vissza. A banda átütő sikerét legelső számuk az Apache (1960. július 23.) hozta. Az 1975-ös Eurovíziós Dalfesztiválon a Let Me Be The One című számukkal második helyezést értek el.

 imagezene_mesterei_The Shadows.mp3

 

 

image

Whitney Elizabeth Houston (New Jersey, Newark, 1963. augusztus 9. – Beverly Hills, Kalifornia, 2012. február 11.) többszörös Grammy-díjas amerikai énekesnő. Karrierjének egyik legemlékezetesebb alkotása a Több mint testőr című film, melynek betétdala, az "I Will Always Love You" című szerzemény a világ minden pontján könnyekig hatotta a nézőket.

 imagezene_mesterei_Whitney_Houston.mp3

 

 

imageUrbán Péter Night Vision című albuma néhány héttel ezelőtt készült el. Ez adta az apropót, hogy műsorunk kitalálója a másik oldalon is bemutatkozzon.


imagezene_mesterei_Urbán_Péter.mp3

 

 

 

imagezene_mesterei - Karácsony 2011.mp3

 

image

Bryan Ferry a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legnagyobb hatású és legegyénibb zenét játszó brit együttesét, a Roxy Musicot vezetve vált híressé, szólóban pedig a valódi nemzetközi sztárok közé emelkedett. Bryan  1971-ben alakította a bandát, mely meglovagolván a 60-as évek végének art-rock vonulatát kialakított egy sajátos stílust, mely megkülönböztette őket a korszak többi zenekarától. Bizar öltözködésükkel és avantgarde zenéjükkel, melyet poppos hangulatokkal ötvöztek, nagy hatást gyakoroltak az időszak popkultúrájára.

imagezene_mesterei - Bryan Ferry

 

 

 imageAz Omega több tekintetben is úttörőnek számít a magyar könnyűzene történetében. Az együttes elsőként jutott ki az Egyesült Királyságba, a magyar együttesek közül nekik volt a legtöbb eladott lemezük Magyarországon (az 1979-es Gammapolis, 650 ezer példánnyal) és külföldön (az 1977-es Time Robber, 1 millió példánnyal). Magyarországon elsőként nekik jelent meg CD-je (az 1988-as Platina című válogatásalbum) és DVD-je (a 2000-ben kiadott OmegakonceRT Népstadion 1999). 
 imagezene_mesterei - Omega 1 rész
 imagezene_mesterei - Omega 2 rész

 

imageA Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról Déry Tibor azonos című kisregényének 1973-as magyar musicalváltozata. A kisregényt Pós Sándor alkalmazta színpadra, zenéjét Presser Gábor, dalszövegeit Adamis Anna szerezte. A darab hasonlóan az alapjául szolgáló regényhez az Altamonti Rockfesztivál eseményeit és Meredith Hunter meggyilkolását meséli el, azt Montanába helyezve, egy disszidált magyar házaspár szemszögéből.

imagezene_mesterei - Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

 


  

imageA Transylmania együttes 2002 június 27-én alakult Baróton.
Cseresznyés Szilamér régi terve volt egy etno-rock zenekar toborozása. Úgy gondolta, hogy Erdélyben szükség van egy ilyen stílust játszó, magyar nyelven éneklő zenekarra. Dalaik, feldolgozásaik szűkebb hazájukról Erdélyről, annak történetéről illetve történelméről szólnak. Jól meghatározott céluk van: hagyományaink ápolása, megőrzése, ezáltal a nemzeti öntudat erősítése.

imagezene_mesterei - Transylmania.mp3

 

 

image

Vangelis; született: Evángelosz Odiszéasz Papathanaszíu [Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου]; Vólosz, 1943. március 29.) világszerte ismert görög zeneszerző, az elektronikus zene és a new age stílusának kiemelkedő alakja és a világhírű Aphrodite’s Child alapítótagja. Legismertebb művei közé tartoznak a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.

imagezene_mesterei - Vangelis.mp3

 

 

image

Jean Michel Jarre a popzene történetének egyik legkreatívabb alkotó zenész-egyénisége. Több, mint 80 millió lemeze kelt el világszerte. A francia zenész 1976-os Oxygène című lemeze példa nélkül álló nemzetközi sikert ért el. Zenei szerkezetével és az akkor még újszülöttnek számító elektronikus zenei eszköztárával egy teljesen új dolgot hozott a popzene világába. Jarre mindig is híres volt színpadi szerepléseiről, amiken kizárólag a legmodernebb színpadtechnikával áll rajongói elé.

imagezene_mesterei - Jean Michel Jarrel.mp3

 

 

image

Balázs Ferenc 1967-ben a Neoton együttes tagjaként kezdett. 1972-ben Som Lajossal kivált a zenekarból, és megalapították az első magyar hard-rock zenekart, a Taurus XT-t, amely 1974-ben felbomlott. Ezután Balázs Fecó két évet külföldön dolgozott. Hazatérte után, 1976-ban Koncz Zsuzsa kísérőzenekarához került, majd 1978-ban, erre az együttesre építve megalapította a Korál együttest. 1986-tól szólókarrierbe kezdett.

imagezene_mesterei - Balázs Ferenc.mp3

 

 

image

A Korál együttes 1977-ben alakult, miután egy koncertre újra összeállt a Taurus. A fellépés után Balázs Fecóban felmerült az ötlet, hogy önálló zenekart alapítson, amely továbbviszi az Taurus örökségét. Énekesnek először Vikidál Gyulát hívták, készült is vele demófelvétel, de végül maradt a P. Mobilban, Balázs Fecó pedig úgy döntött, valamennyi dalt ő maga fog énekelni. Az újjászervezett Korál 1978. május 1-jén mutatkozott be a Budai Ifjúsági Parkban. A dalszövegeket a Taurushoz hasonlóan Horváth Attila írta, akit Fecó a Korál „láthatatlan tagjának” nevez.

imagezene_mesterei - Korál.mp3

 

image

A Pink Floyd 1964-ben alakult angol rockegyüttes. Leginkább progresszív szerzeményeikről, effekt-kísérleteikről, művészi kidolgozású albumaikról, gondolatgazdag szövegeikről és lenyűgöző koncertjeikről váltak ismertté. A Pink Floyd az egyik legsikeresebb zenekar a rocktörténelemben, több mint 300 millió albumot adtak el világszerte.

III/1. rész (1968-1977) imagezene_mesterei - Pink Floyd 1.mp3

III/2. rész (The Wall - 1979) imagezene_mesterei - Pink Floyd 2.mp3

III/3. rész (1983-tól) imagezene_mesterei - Pink Floyd 3.mp3

+1 rész (David Gilmour és Roger Waters) imagezene_mesterei - Pink Floyd + 1.mp3

image

Török Ádám 1948. január 12-én született Budapesten. Gyerekkorában kezdett el fuvolázni, majd elvégezte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessztanszakának előkészítőjét. Gimnáziumi évei alatt kezdett el zenélni zenekarban. 1968-ban, a Dogs együttes énekes lett, majd ugyan ebben az évben megalapította a progresszív-rock-ot, blues-rock-ot és jazz-rock-ot játszó Mini együttest. 1974-ben kivált a Závodi János a zenekarból és helyére Tátrai Tibor került a Syrius-ból. Ettől kezdve a Mini jazz-rock-ot játszott, számtalan hazai és külföldi helyszínen, de közben folyamatosan cserélődtek a tagok.

imagezene_mesterei - Török Ádám és a Mini.mp3

 

image

Phil Collins (Philip David Charles Collins) Oscar- és Golden Globe-díjas angol dobos, énekes, dalszerző, színész. Az iskolában kezdett érdeklődni a zenélés iránt, dobolt a „The Real Thing” nevű iskolai zenekarban. Collins 1964-ben feltűnt a Beatles Egy nehéz nap éjszakája című filmjében mint nyakkendős rajongó, 1965-ben pedig a West Enden az Oliver című musicalben Dörzsölt szerepét kapta meg. 1967-ben Collins a Melody Maker című lapban felfigyelt egy hirdetésre, amelyben a Genesis együttes dobost keresett. A meghallgatáson sikerrel járt. 1975-től (Peter Gabriel kiválása után) a dobolás mellett énekesként folytatta. 1981-ben jelent meg első szólólemeze.

imagezene_mesterei_Phil_Collins_Going_Back.mp3

 

imageSting
Gordon Matthew Thomas Sumner a Phoenix Jazzmennel töltött időszakban Gordon Solomontól, a zenekarvezetőtől és pozanostól kapta a Sting becenevet, mert egyszer egy fellépésükön fekete-sárga csíkos pulóvert viselt. Általában ezt a nevet használja, kivéve a hivatalos dolkumentumok aláírásakor. A Bing On The Night című film sajtóbemutatóján mondta egy újságírónak: "A gyerekeim Sting-nek szólítanak, az anyám is Sting-nek hív, de akkor ki a fene az a Gordon?"

imagezene_mesterei - Sting Symphonicities.mp3

 

 

imageAz István a király zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján. Varga Miklós, Vikidál Gyula, Nagy Feró, Deák Bill Gyula és Victor Máté kapták a főszerepeket. Szereposztása: Pelsőczy László, Berek Kati, Sára Bernadett, Hűvösvölgyi Ildikó, Balázs Péter (színész), Balázsovits Lajos színészek.

imagezene_mesterei_isvan_a_kiraly.mp3

 

 

 

 

imageBabe Ruth Band

imagezene_mesterei_Babe_Ruth.mp3

 

 

 

 

imageA Slade a sokadrangú klubzenekarok egyikeként működött, mígnem Jimi Hendrix menedzsere, az Animals együttes egykori basszusgitárosa Chass Chandler, egyik londoni fellépésük alkalmával fel nem fedezte őket. Ettől kezdve pályájuk meredeken ívelt fölfelé. Pár év leforgása alatt a Slade fogalommá vált, s egy ízben az Év Zenekara címet is elhódította. Első sikeres kislemezük egy feldolgozás volt, ám Holder és Lea hamar beletanult a dalírásba és ennek köszönhetően alig több mint két éven belül hat szerzeményük vezette a brit slágerlistát. A legnagyobb slágerük a "My Oh My" című daluk listavezető volt Angliában és Amerikában is.

imagezene_mesterei_Slade.mp3

 

 

image zene_mesterei_Karácsonyi műsor 2009.mp3

 
Design: Urban Peter